Hårmineral­analys

Vi vet att sund kost, regelbunden motion och inte för mycket negativ stress är viktigt för hälsans skull men det är lika viktigt att kunna tillgodose sig av näringen som man äter och hur effektivt det sker ser vi i en hårmineralanalys (HMA).

En HMA ger dej en detaljerad information om hur din mineralstatus och balansen mellan olika viktiga näringsämnen ser ut i din kropp. Du får även en översikt på förekomsten av tungmetaller som i sin tur stjäl skyddsmineraler och gör att du kan få näringsbrister och obalanser trots att du äter bra?

Vad vi kan se i en HMA-analys är hur:
  • sköldkörtelns aktivitet är
  • dina binjurars status och vilken stressnivå du har
  • din ämnesomsättningstyp/metabolic typing
  • tungmetallsbelastning
  • om du har problem att omsätta kolhydrater och problem att hålla blodsockret.
  • om det finns obalans mellan östrogen och progesteron
  • om levern är belastad och det finns behov av en detox

Vem bör göra en analys?

Alla som har problem med matsmältningen, allergier, eksem och akne. Allmän trötthet, utbrändhet, binjurestress, underaktiv sköldkörtel, allmänt låg energi. Hormonobalanser, muskel och ledproblem, sömnbesvär, orolighet, nedstämdhet.

När du bestämt dig för att göra en hårmineralanalys så börjar vi med att gå igenom din hälsohistoria och vilka mediciner och sjukdomar du haft. Du får berätta varför du vill göra en analys och vad du hoppas få ut av den.

Rent praktiskt så klipper vi ca 1 msk hår på ett par ställen i nacken, hårprovet sänds till det amerikanska laboratoriet Trace Elements och analyseras. Det svenska provsvaret sätts ihop av Göteborgs företaget Nutri-Tech. Tid åtgång ca 3-4 veckor.

I analysen ingår medicinska förklaringar till diagrammen och en tendensrapport av din hälsostatus. Du får kostrådgivning enligt din ämnesomsättningstyp och födoämneslistor på vad du bör äta mer av och vad du bör undvika.

Du får ett rekommenderat individuellt kosttillskottsprogram med vitaminer, mineraler, matsmältningsenzymer och örter, perfekt sammansatt för att du så snabbt och effektivt som möjligt ska komma i balans igen. Kosttillskotten som rekommenderas kommer från svenska företaget Alpha Plus. Programmet är tänkt att följas i 2-3 månader och därefter rekommenderas en uppföljning. Om din kropp behöver mer tid för att hitta tillbaka till hälsan så jobbar vi vidare.

Metabolic typing

Att ta reda på vilken ämnesomsättning du har ligger till grund för din kostrådgivning. Analysen visar på om du är en ”snabb ämnesomsättare” med lägre nivåer av kalcium och magnesium och har en hög produktion av sköldkörtelhormoner eller om du är en ”långsam ämnesomsättare” som har en långsammare produktion av sköldkörtelhormoner och behöver jobba på att öka ämnesomsättningen.

Olika hälsoproblem är förknippade med de olika typerna och det är viktigt att ta reda på det hormonella läget i kroppen för att förstå hur valet av kost påverkar kroppen.