Tekniker

Kort beskrivning av de tekniker som används i våra massagebehandlingar.

Longering / muskulering

Här arbetar man med muskeln i ett lätt uttöjt läge och gör strykande drag för att successivt och långsamt förlänga muskeln. Ibland samarbetar klient och terapeut i en aktiv muskeltöj med motstånd. Denna teknik löser spänningar och ger muskeln en ökad töjbarhet och elasticitet.

Triggerpunkt

Är en mycket öm och smärtsam punkt i muskler eller fascia. Smärtan kan kännas enbart på stället eller stråla till en annan del av kroppen. Den refererande smärtan kan komma och gå och kännas som domningar, strålande och molande värk. Den stör muskelfunktionen i den muskeln den befinner sig i och är viktig att behandla. Behandlingen inriktar sig på att inaktivera triggerpunkten genom att få den spända muskelfibersträngen att slappna av. Detta uppnås genom massage, stretch och akupressur.

Strain counterstrain

SCS är en osteopatisk teknik vars syfte är att minska spänningen i muskeln och för att förbättra rörligheten genom att placera den smärtsamma eller spända muskeln i ett läge där spänningen släpper. Det är en skonsam och smärtfri vilolägesbehandling som syftar till att normalisera den neurologiska aktiviteten och därmed aktivera den hämmade muskeln. Behandlingen lämpar sig bra på både akuta tillstånd, som till exempel nackspärr eller ryggskott eller långvariga problem med smärta och spänningar. Den kan även användas inom rehabilitering efter skador.

SCS utförs genom att undersöka specifika smärtsamma punkter, så kallade tenderpoints och placera muskeln eller leden i en smärtfri position där den påverkade muskeln är så kort som möjligt. Positionen hålls stilla i 90 sekunder och därefter tar terapeuten långsamt tillbaka muskeln eller leden till normalposition. Genom att göra detta normaliseras den avvikande neurologiska aktiviteten i den påverkade vävnaden. Därmed normaliseras ledens rörlighet och det leder till minskad svullnad, minskad smärta och förbättrad cirkulation. SCS används oftast i kombination till andra manuella tekniker men vid akuta smärttillstånd används den med fördel ensam.

Myofascial mobilisering

Är en kompletterande teknik som kan ingå i en massageterapeutisk behandling. Myo betyder muskel och fascia bindvävshinna. Bindvävnaden är en stödjevävnad som finns runt och i musklerna men även mellan olika organ. Myofascians flexibilitet, form och struktur påverkas av olika former för belastning, monotona rörelser, stress m.m. Brist på fysisk aktivitet gör också att fibrerna blir stela. Tekniken fokuserar på att förlänga kort myofascia och minska de muskelanspänningar patienten besväras av. Den kan upplevas smärtsam men efter behandlingen kan man förvänta sig en lättnad i det utsatta området.