Bastu & Relax

Att regelbundet ge dig tid för ett välgörande bastubastu är rena hälsokuren. Det är bra för hela kroppen och ger många positiva hälsofördelar. Det stärker immunförsvaret, får muskler att släppa spänningar och inte minst är det ett utmärkt sätt att låta kroppen nå total avslappning.

Basta hälsosamt

Drick alltid ett par glas vatten innan du börjar ditt bastubad. Sitt i bastun tills du känner att ”nu orkar jag inte mer värme”. Gå ut och låt din kropp acklimatisera sig i rumstemperatur, drick lite vatten för att sedan ta en lagom varm dusch och avsluta med en uppfriskande kall dusch. Denna process upprepas så många gånger du vill men absolut viktigast är att du lyssnar av när kroppen säger att ”nu är det bra”.

Efter bastun behöver kroppen återhämta sig en stund. Ge dig tid att sjunka ner i djup avslappning i en av våra små oaser för vila och du kommer att känna dej som en ny människa efteråt.

Att tänka på

Inget skall kännas obehagligt. Om du har ett medicinskt tillstånd bör du först rådfråga din läkare innan du badar bastu.

Vad händer i kroppen vid bastubad

Blodgenomströmningen ökar

Värmen i bastun vidgar blodkärlen för att kroppen ska kunna reglera temperaturen. När kärlen vidgas behöver hjärtat slå snabbare för att kompensera och pumpar ut mer blod. När man sedan duschar kallt blir det en omvänd process. Blodkärlen drar ihop sig och pulsen går ner. Rena träningen för hjärta och kärl!

Immunförsvaret stärks

Kroppstemperaturen höjs av värmen i bastun och då läser kroppen av det som feber. Det leder till att kroppens produktion av vita blodkroppar ökar. De vita blodkropparna är viktiga för immunförsvaret, de kan angripa främmande ämnen, äta upp skadad vävnad och signalera till andra delar av immunförsvaret att det behövs hjälp.

Minskar stress och smärta och förbättrar sömnkvaliteten

Värmen frigör endorfiner som är kroppens egna må bra hormoner och hjälper oss att slappna av i både kropp och själ. När man sedan tar en kalldusch utlöses en stressreaktion som ökar utsöndringen av noradrenalin som gör oss pigga och på alerten. Vår reaktionsförmåga ökar, koncentration förbättras, det minskar smärta och trycker bort negativa känslor.

Kroppen renas

Värmen får oss att svettas, något som hjälper kroppen att transportera bort slaggprodukter som i sin tur också minskar inflammationstillstånd i kroppen.

Minskar oxidativ stress

Den ökade kroppstemperaturen gör att du utsöndrar värmechockproteiner som skyddar cellerna genom att direkt angripa de fria radikalerna. Upp till fem procent av syret vi andas in bildar fria radikaler, det vill säga skadliga molekyler som bryter ner våra kroppar inifrån. Den processen kallas oxidativ stress.

Bra för hjärnan

Forskning har visat att bastubad ökar utsöndring av proteinet BDNF (Brain-Derived-Neurotrophic-Factor) Ett kraftigt protein som styr produktion av nya hjärnceller och stärker de som redan existerar. Om du har ett högt BDNF kommer du kunna lära dig snabbare, komma ihåg mer och åldras långsammare.

Bastu & Relax  

Kombinera ditt bastubad med egenbehandling

För oss är det viktigt att du skall få bästa resultatet av ett bastubad. Mineraliserande havsalt från vackra Læsø och välgörande hudolja med eterisk olja från norsk natur står därför alltid framdukat och är fritt att använda.

När bastubadet närmar sig slutet är huden mjuk och varm och mottaglig för behandling.

Skrubba dej i duschen

  1. Ta gärna en varm dusch, detta gör din hud mjuk och det är lättare att skrubba bort döda hudceller.
  2. Skrubba huden med jämna cirkulära rörelser. (Var försiktig så att du inte skrubbar för hårt, lägg mycket lite tryck på huden. Det är de cirkulära rörelserna som gör jobbet och ger en silkeslen hud. Skölj av saltet med en varm dusch.)
  3. Applicera hudolja. Vi använder en basoljeblandning med tistel- och mandelolja som effektivt återfuktar och ger näring till huden. Massera gärna in oljan i bastun och ge den några minuter innan du avslutar ditt bastubad med en snabb dusch.
  4. Nu är det tid för hud och kropp att vila.